DebTech

Tech közösség Debrecenben

A jó, a rossz és a DataDetektív

2020. január 14. 10:46 - fehersolyom

TOP 10 jövőszakma

future.jpg

Sokan beszélnek arról, hogy a mai generáció a munkaerőpiacon már 3 évente vált szakmát. Szakmát, nem munkahelyet. 

A felgyorsult technológiai fejlődés elhozta a Life Long Learning, vagyis az élethosszon tartó tanulás időszakát. 

A technológiai munkanélküliségről már korábban ITT írtunk, de most lássuk a másik oldalt: milyen újonnan megszülető szakmák várnak a jövő nemzedékére? 

A február 8.-án érkező új  #podcast adásban a jövőszakmákat vesszük majd górcső alá, de addig is lássuk, mi a eljövendő időszak 10 legmenőbb munkaköre. 

1. Data Detektív 

Sokan nem gondolnak bele, hogy mekkora, és milyen digitálislábnyomot hagynak maguk után. Napjainkban már egy nyomozó szerv elsődleges információforrása egy ember (vagy inkább gyanúsított) social media felülete. Nincs már messze az az időszak, amikor megjelenik majd az emberek adataiban turkáló Data-Detektív. 

2. Chatbot Tanár 

2019-ben a már egy magyar #startup, a Talk-A-Bot jelentetett meg olyan hírdetést , amelyben az online marketing célra használt chatbot betanítására kerestek embert. A chatbot-teacher tehát már nem a jövő, hanem napjaink egyik létező munkája. A munkakör lényege az volt, hogy egy adott webshopban megadott 20-30 (vagy akár több) keresőszó mindenféle ember által használt szövegi kontextusban megjelenjen a chatbotnak, így a beépített deep-learning algoritmus mindig a megfelelő választ tudja adni. 

3. Személyi Edző/Coach

Ez talán meglepő, de a digitalizáció előre törése magával hozza az emberek elszeparálódását. Így a klasszikus "énidő" szolgáltatásokat ajánló vállalkozások, mint például a coach, vagy a személyi edző, felértékelődnek. (persze nem kizárt hogy ezek a szolgáltatók applikációkat, tech eszközöket használnak a saját munkájuk megkönnyítésére, erről bővebben ITT. ) Ez egyébként a listánkban az egyetlen olyan szakma, amely létezik, és a jövőkutatók szerint megmarad jelenlegi formájában, sőt, egyre inkább teret nyer majd. 

4. Gén-portfólió Manager 

Génsebészet, gyerek "megtervezése", szuperember előállítás: az apokaliptikus sci-fikből ismert víziók napjainkban már valósággá váltak. A #biotech iparág vélhetően kitermel majd több új munkakört is, ezekből az egyik a gén-portfólió menedzser lesz, aki kezeli a génjeinket, akár adók, akár vevők leszünk egy ilyen mesterséges megtermékenyítési folyamatban. 

5. Digitális Szabó 

Az AR, 3D és hasonló technikai megoldások elterjedésével egyre - másra terjednek el azok a megoldások, amikor már nem kell találkoznunk egy szabóval ahhoz, hogy levegye a méretünket, és elmondjuk neki, hogy mit szeretnénk pontosan. A méretvételt kamerával, leolvasó szenzorokkal, Augmented Reality megoldásokkal oldjuk meg, a gyártást pedig a gyors, akár robotizált technológiákkal oldják meg. A kiszállítást pedig megoldja egy másik technológia és annak használója, a Drón Pilóta. 

danieltaylor1.jpg

6. Drón Pilóta  

A drón technológia fejlődésével megjelentek a nagyobb drónok, ehhez kapcsolva a drón pilóta képzések, és az egyre nagyobb eszközök. Ezzel párhuzamosan a drónnal történő szállítást is egyre több cég vezeti be az E-Commerce területén. Az embert -és ezzel együtt nagyobb terhet-szállítani képes drónok a jövőben egyre nagyobb teret fognak nyerni, az áru, és személyszállítás terén is. A Csíki Sör már 2016-ban kísérletezett ezzel a technológiával (nem beszélve az olyan cégóriásokról, mint például az Amazon). 

7. Személyes Adat Bróker 

A nagy cégek, mint a Facebook, vagy a Google, elég sok adathoz fér hozzá, és ezeket rendelkezésre is bocsájtja kereskedelmi célokra. A prognaszticzációk szerint a jövőben azonban már mi fogjuk megmondani, hogy kinek, mikor és mennyiért adjuk oda az adatainkat. Erre pedig alakulni fog egy szakma, a Személyes Adat Bróker, aki olyan lesz, mint a nyugdíjalapkezelőnk, csak nem a pénzünket, hanem a rólunk képződő online adatokat fogja majd kezelni. A család új barátja, a #PersonalDataBroker. 

data-broker-eticas.jpg

8. Cyber- Áldozatok Rehabilitációs Szakembere 

Napjainkban a kiberbűnözés elleni harc világszinten már 600 milliárd dollárnyi erőforrást emészt fel. Ennek jelentős része hadi -és cégadatok lopását jelenti, de bőven van olyan vetület, amikor magánembereket éri kár a digitális világban. Ez a skála az  egyszerű fogyasztóvédelmi problémák-tól a közelmúlt mentális áldozatokat követelő esetekig (pl. MOMO, avgy Kék Bálna) terjedhet. Jelenleg a mentálhigiénés szakemberek már kezelnek kibertámadásban sérült embereket, a jövőben meg fog jelenni a segítő szakmában az a specializált szakmai ág, akiket már kifejezetten ilyen esetek kezelésére fognak képezni. 

momo.jpg

9. AI Pszichológus/HR-es 

A XXI: század egyik legnagyobb kihívása lesz az ember és gép összekapcsolódása. A nagy kérdés, hogy az AI és Robotikai megoldások kiváltják, vagy támogatják e a humán munkaerőt. Az viszont biztos, hogy lesznek olyan szakemberek, akik a nem emberi munkaerő munkahelyi beilleszkedését segítik majd. 

robotcowork.jpg

10. Online Kertész 

Napjainkban egyre inkább teret nyernek azok a városi-közösségi kertészetek, amelyek urbanizált környezetben élő ember számára teszik hétköznapi élménnyé a kertészkedést és természet közeliséget. Ezeknek a kertészeteknek jellemzője, hogy online megoldásokkal is elérhetővé teszik a kertészetet. Debrecenben is van ilyen kezdeményezés, például a Csákberényi Manufaktúra. A szenzoros, és robotizációs megoldások terjedésével a jövőben elérhető lesz a távvezérelt kertészet, ahol a locsolást, fűnyírást, betakarítást gépek végzik, egy online kertész távoli közreműködésével. 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://debtech.blog.hu/api/trackback/id/tr3815408294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása