DebTech

Tech közösség Debrecenben

Mi az EIT, és mit nyújt a startupoknak?

2020. december 06. 18:00 - fehersolyom

interjú Végh Andrással

A lokális szervezetekhez becsatornázott európai innovációs törekvések -ről beszéltünk Végh Andrással. 

Mi az EIT? 

Egy Európai Uniós szervezet, a teljes hivatalos neve European Institute of Innovation Technology , magyarul Európai Innovációs és Technológiai Hivatal.  Célja, hogy Európa határain belül tartsa és segítse az értékes innovációkat. Főleg az USÁ-val és Kínával szemben fontos, hogy ezek a kezdeményezések európaiak maradjanak. Erre a célra biztosítanak erőforrásokat, mind anyagi, mind szakmai szempontból. Az EIT fő célkitűzése, hogy Európa gazdaságát erősítse. Több ágazat van a  szervezeten belül (Digital, Health, Urban mobility, Food, Manufacturing stb.) . Minden ágazatnak vannak HUB-jai európai nagyvárosokban. A Manufacturing egyik központja például „itt van a szomszédban” , Bécsben. Nekünk is alapvetően ez a  releváns téma. A Hubok nem „csak” úgy jönnek létre, hogy valaki létrehozza, ezekre pályázni lehet. Mi gondoltunk egy nagyot a győri StartITUp Egyesülettel, és megpályáztuk a Kelet-Európára célzott lehetőséget. 

eitm_hub_hungary_logo_1.jpg

Figyelembe vettük, hogy Győr mennyire komoly iparváros, gyártó cég van, ezekre alapozva kidolgoztuk az anyagot Páti Diánával, Szabó Krisztiánnal és Dervalics Ákos tanácsadónkkal. Végül 3 résztvevővel kiegészülve: Pannon Business Network, mint EIT Manufacturing HUB, tovább a Gépipari Tudományos Egyesület, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a StartITUp Győr Egyesület közösen valósítják meg a központot. A StartITUp, mint kiemelt stratégiai partner a startup-okkal kapcsolatos feladatokért a felelős   A Pannon Business Network a partnerünk, (PBN) célja, hogy a digitalizáció alkalmazására összpontosítva segítse a magyar kkv-kat a versenyképesség fejlesztésében.

pbn_logo.png

Te hogy kerültél az EIT-be? Mi a titulusod, feladatköröd? 

Én gépészmérnökként végeztem. A munkatapasztalataim is ehhez kapcsolódnak.  Felkeltette az érdeklődésemet ez a pályázat, amin akkor már a többiek dolgoztak.  Szeretem a kreatív dolgokat a mérnök szakmán belül, többek között a tervezés, innováció részét, így magaménak éreztem ezt az irányt. Megkérdezték, hogy belefolynék-e ebbe a pályázatba, hiszen ekkor már folyt a projekt tervezése. Számos támogató levelet kellett gyűjteni, pl. Az Audi, Dana, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve helyi KKV cégektől. Én lettem a felelős, hogy az EIT-val feladatok jól működjenek a StartITUP Egyesületén belül, de ez csapatmunka, a projektkoordináció és a operatív feladatok hozzám kapcsolódnak. 

120541088_1169334770133671_5856844978427622642_n.jpg

Egy EU kezdeményezés az EIT, de számos más szervezet is van akinek hasonló célkitűzései vannak. Hol van az EIT helye az ökoszisztémában? 

A helyi iparkamara, a  Széchenyi István Egyetemmel együtt dolgozunk , és számos helyi KKV is segíti munkánkat. De például a  Bosch is EIT partner. Kapcsolatokat, networkinget, tudást ad az EIT, de a befektetés is elképzelhető. Idén volt Magyarországon először EIT Manufacturing-on keresztül meghirdetett ötletverseny, a BoostUp!, ahol egy helyi győri startup az SDRobot  harmadik helyezettként jutott tovább az BoostUp! döntőbe, ami december 11-12-én kerül megrendezésre. Sok magyar startup adta le a nevezését, három kategóriában tudtak nevezni: create, accelerate és transfrom.

Hű, ez elég izgalmasan hangzik! Akkor pontosan mi is az a szolgáltatási portfólió, amit ti startupoknak tudtok nyújtani? 

Oktatás, innovációs lehetőség. A PBN, a partnerünk, most szervez decemberben nyílt napot, ahol a 3D nyomtatástól kezdve a tervezésig sok téma lesz. A legfontosabb a networking. A szereplők komoly szereplőkig, invesztorokig el tudnak jutni az EIT-n keresztül. 

Nemrég volt az Ideathon 3.0, amelyben az EIT Manufacturing HUB Hungary is részt vett. Így gyakorlatiasabb oldalról nézve a kérdést: mi volt itt a ti szerepetek?

Egy WS-t kapott a szombathelyi am-LAB-ban a nyertes. Épp egy 3D nyomtatással kapcsolatos startup ötlet nyerte meg a versenyt, akiknek ez abszolút releváns lett. 

Mi az amit szeretnétek elérni hosszú távon? 

Jelenleg információs napokat szervezünk, egyetemekkel kooperálunk, cégekkel vesszük fel a kapcsolatot. Igazából a cél, hogy ha manufacturing téren találunk egy innovációhoz kapcsolható startup-ot/lehetőséget, akkor abból nagy durranás legyen. Tudunk segíteni a jó mérnöki ötlettel bíróknak. Szerezhetünk nekik befektetőt, vevőt, tanácsadót a networkingen keresztül. Lesz egy intrapreneurship programunk jövőre. Egyetemi diákoknak szóló ötlet pályázatunk is lesz. Ez az első időszakunk   tört év volt, 7 hónap. nagy várakozással tekintünk a 2021-re. . Ez egy process, aminek az elején tartunk. 

Akkor mondhatjuk hogy nagy hangsúlyt fektettek a fiatal korosztályra….

Igen, abszolút. Viszont én úgy látom minden korosztálynak, különböző érettségi szintű startupnak tudunk biztosítani megfelelő háttér-szakmai támogatást. 

Hol Lehet titeket elérni? 

A StartIt Up Honlapján  https://www.startupgyor.hu/ vagy Facebook oldalán  https://www.facebook.com/startitupgyor/ írhatnak az érdeklődők , de az EIT hivatalos honlapján keresztül is elérhető a program:
http://eit.pbn.hu/hu/index.php

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://debtech.blog.hu/api/trackback/id/tr716320272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása