DebTech

Tech közösség Debrecenben

SpaceTech Webinarium beszámoló 2020.04.15.

2020. április 16. 13:03 - fehersolyom

A tegnap este (04.15) több szempontból is rendhagyó volt. 

A DebTech története lassan egy évtizedre nyúlik vissza, ennek ellenére még sosem volt online eseményünk-eddig. 

A tegnapi napon a #koronavírus miatt bevezetett korlátozások hatására a digitális térben tartottuk meg az eseményt webinarium formában. A megvalósításban a napjainkban egyre népszerűbb, ugyanakkor egyre többet támadott ZOOM segítségével. 

A tavalyi évben volt a Holdra szállás 50. évfordulója, amelyről egy podcast formájában emlékeztünk meg. Ekkor már erősen gondolkoztunk azon, hogy a napjainkban "második űrháborúként" leírt korszakban, ahol Elon Musk minden startupper számára egy viszonyítási pont, érdemes lenne egy űrtechnológiával foglalkozó meetupot megszervezni. 

Már tavaly kitűztük az időpontot, amelynek egyik kiválasztási szempontja az volt, hogy közel essen az Űrhajózás Világnapjához, amely április 12. 

webinar.jpg

A célunk az volt, hogy az űrtechnológiát, mint innovatív iparágat bemutassuk. Minden startup a nemzetközi piacra törekszik. A #spacetech az a terület, ahol az ember akarva akaratlanul egy international környezetben találja magát. 

A SpaceTech meetupon épp ezt próbáltuk kihangsúlyozni, meghívott vendégeink pedig olyan hazai szereplők voltak, akik élő példákat tudtak adni a hallgatóságnak (számításaink szerint nagyjából 40 fő vett részt az online eseményünken.) 

Tisztában voltunk vele , hogy a képernyők előtt másként telik az idő, így mind a  négy speakert kértük, hogy rövid, tömör 15 perces előadás során osszák meg velünk és a közönséggel  a tudásukat. 

Elsőként Tandi Zsuzsanna, a European Space Agency Magyar Tudástranszfer Irodájának vezetője mutatta be azt, hogy milyen tudományos eredményeik vannak, és hogy milyen űrkutatási technológiákat ültettünk már át földi használatra (itt egészen meglepő dolgokat is hallhattunk, például a szállodatisztítás, vagy  a fantasy filmek készítésének területéről. )

A második előadó Pacher Tibor, a Puli Space Technologies alapítója volt. Ők egy könnyű, széles felhasználási spektrumú holdjárót terveznek és tesztelnek évek óta. Felvetődik a kérdés, hogy mi szükség van 50 évvel a Holdra szállás után egy újabb Luna-Missziónak. Nos, Tibor előadásából kiderült. 

A harmadik előadó a hazai vállalkozó szféra egyik igazi kuriózuma volt. Oláh György, a hajdúböszörményi GoodWill Trade Kft. alapítója már 1993 óta működteti gépipari cégét, amelynek megrendelői közt ott van az ATOMKI, a Miskolci Egyetem, és bizony Bajkonurban is megtalálhatóak a termékeik. Igen, mindenki jól érti: egy alföldi kisvárosban is lehetséges egy űripari beszállítócéget működtetni. (nem véletlen, hogy a GoodWill Trade működése során több díjat is kapott, például 2015-ben az Év Innovatív Válallkozása címet nyerte el). 

sp17.png

A MASAT-1 -mint az első működőképes magyar műhold- valószínűleg azoknak is ismerős, akik kevésbé érdeklődnek az űr iránt. A mikroműhold 2012-es fellövésekor kissebbfajta celebritássá vált. Az alkotó cég a C3S, és annak alapítója Horváth Gyula azóta az Év Üzletembere díjat is elnyerte, és egyre sikeresebb szereplője a folyamatosan növekvő műhold piacnak. 

A webinarium végén lehetőség adódott a hallgatóság számára, hogy a kérdéseiket feltegyék....és ezt bőséggel ki is használták, hiszen közel háromnegyed óráig eltartott a Q&A szekció. 

Köszönjük előadóinknak a tudást,a  részt vevőknek pedig reméljük, hogy insőirációt tudtunk adni egy eddig ismeretlen területre, amely mint tudjuk , Végtelen.

(aki lemaradt, az a FB oldalunkon ITT tudja visszanézni az eventet).

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://debtech.blog.hu/api/trackback/id/tr2315616576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása