DebTech

Tech közösség Debrecenben

Ideathon 3.0 - online ötletverseny "Győrben"

2020. november 16. 13:08 - fehersolyom

Virtuális esemény- virtuális beszámoló

ideathon3.jpg

Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a győri StartITUP közösség technológiai ötletversenye, az Ideathon. A "korszellemnek" és az egészségügyi előírásoknak megfelelően az esemény ezennel online zajlott. 

A DebTech Podcast csapata (Kiss Ákos, Barabás Botond, Tassi Viktor és Töviskes Imre) egy hirtelen ötlettől vezérelve idén egy startup csapatként vett részt az eseményen- hiszen nem árt néha, ha nem csak szervezkedünk, vagy mentorkodunk, hanem felvesszük az ötletgazda sapkát is, hogy ne felejtsük el, honnan indultunk. A csapatként indulásunk másik indoka az volt, hogy 100%-ban online eseményen eddig még csak egy fő volt jelen részünkről, így azt gondoltuk, hogy ilyen irányú tapasztalat sem árt a portfólióban. Így utólag nem bántuk meg - bár, töredelmesen bevallva, elég fárasztó dolog egyszerre jelen lenni legalább 5-6 online platformon napokon keresztül. 

Az Ideathon 3.0 - Powered By Telenor szervezői mindent megtettek azért, hogy a részt vevők intenzíven együtt legyenek, annak ellenére, hogy fizikailag messze voltak egymástól. 

Ennek a virtuális együttlét élménynek az elérésére pedig számos technikai megoldást alkalmaztak, lássuk, mik voltak ezek: 

1. Az eseményre való regisztrációt a győri Ticketninja csapata biztosította - ők már egy előrébb járó startup. A jelentkezési felület egyszerű, átlátható, jól kezelhető és designos volt. Az eseménybe való bevonásuk pedig jó példa volt arra, hogy egy vidéki ökoszisztéma hogyan tudja helyzetbe hozni a saját lokális szereplőit egy ilyen nagyszabású event kapcsán. 

2. Discord: az esemény november 13.-án, pénteken kezdődött , de ez szerencsére semmilyen szerencsétlenséget nem vonzott magával. Egykori szerepjátékosként , sok évvel ezelőtt ismerkedtem meg ezzel a platformmal. Azt gondoltam, hogy a roleplaying közösség saját magának fejlesztett eszköze megmarad majd ebben a szubkúltúrális körben. De nem, 2020-ban, a Covid járvány miatt ez egy széles körben elterjedt eszköz lett. Az Ideathon 3.0 résztvevői ide "érkeztek meg", ahol különböző channeleken megkapták a generál infókat, volt lehetőség "kávézásra" és a csapatok is itt kapták meg a saját szobáikat. Itt jegyezném meg, hogy a mentorokhoz időpont foglalást indító ötletazdák a foglalt slotot email naptár bejegyzésben is automatikusan megkapták, így még véletlenül sem tudott az ember lemaradni ezekről a "személyes" találkozókról. 

3. Zoom: gondolom , ez már senkinek sem ismeretlen napjainkban, hiszen a pandemiának köszönhetően az egyik legsikeresebb videómegosztó alkalmazás lett 2020-ban. A platform által nyújtott lehetőségeket a szervezők maximálisan, és funkciónak megfelelően kihasználták: a webinarium, a meeting, a kiscsoportos munkához és mentoráláshoz pedig a brekout room egyaránt felhasználásra került. 

4. Virbela: ebben a virtuális térben volt lehetősége egy saját avatárral részt venni a "virtuális buliban". Volt olyan részt vevő, aki elmesélte, hogy ebben a formában ünnepelte a születésnapját a karantén időszakban. Amikor a péntek éjszakába "belemetek" a résztvevők, akkor kipróbálhatták a virtuális bel-és kültér élményeit, a házibuli hangulattól a privát beszélgetéseken át a motorcsónakozásig minden belefért....

virbela.jpg

5. MIRO: ez az alkalmazás gyakorlatilag egy óriási online flip chart. Itt zajlott a csapatmunka és a prototipizálás. Nem egy könnyen kezelhető felület, de egyre elterjedtebb a világon, így valószínű, hogy a feedbackeknek köszönhetően javulni fog a user experience, és egyre többen használják majd ezt a megoldást. 

6. Facebook Live Pitchverseny: ez az záróesemény nagyban idézte az offline világot, egyedül a tapsvihar hiányzott a dologból...ezt külön ITT lehet visszanézni. A Facebookot, mint technikai megoldást nem mutatnám be, hiszen ez gyakorlatilag már #oldschool kategória. 

7. A jó öreg telefon: biztos ami biztos, a szervezők még a telefonszámokat is elkérték, így megelőzve azt, hogy valaki "eltünjön" az online térben, és ne érjen oda "valahová". 

Remek, tapasztalatokban gazdag és profin megszervezett esemény volt ez, amely egy széles körű összefogással valósulhatott meg. A már említett StartITUP és a főszponzor Telenor mellett az INPUT -program, a Széchenyi Egyetem, és a helyi iparkamara is kivette a részét a munkából. 

Techie létünkre csak kapkodtuk a fejünket, hogy mennyire intenzív digitális élményben volt részünk, köszönjük, hogy ott lehettünk. 

Példa nélküli ötletverseny volt sok szempontból, de azért reméljük, hogy 2021-ben személyesen vehetünk részt majd a győri Ideathonon, ahogy azt tettük 2018-ban, és 2019-ben is. 

ideathonteam.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://debtech.blog.hu/api/trackback/id/tr2316287160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása