DebTech

Tech közösség Debrecenben

Az algák jelentik a megoldás a légszennyezésre?

2019. október 03. 12:39 - fehersolyom

#GreenTech kalandok

Lázár József, DebTech szervező, biológus írása arról, hogy hogyan segít ha az algák és a techbológia találkoznak: 

Napjainkra a légszennyezés globális problémává nőtte ki magát. Az emberigég ipari, mezőgazdasági, közlekedési és fogyasztás alapú hétköznapi tevékenysége következtében a szennyező anyagok koncentrációja a WHO által ajánlott szint felett van szinte minden nagyobb városban, világszerte. 

A közlekedési és fűtési eredetű szennyezés következtében alakul ki a városokban a szmog, mely az emberre és a környezetre egyaránt káros hatással van. Az Európai Unióban például évente csaknem 400.000 ember korai halálát okozza a nem megfelelő minőségű levegő.

Szerencsére egyre többen ismerik fel a problémát és jobbnál jobb #biotech megoldások születnek a megoldásra.  A XXI.. század csúcstechnológiái mellet fontos szerep juthat az algáknak is.

Hogyan?

Ezen parányi élőlényeknek több mint 40.000 fajuk ismert, már évmilliárdok óta fotoszintetizálnak és a mezőgazdaságtól kezdve, az építészeten és szennyvíztisztításon át, egészen a légtisztításig terjed a felhasználhatóságuk.

Ebben látta meg a lehetőséget több #greentech startup és feltörekvő vállalkozás is.

 A teljesség igénye nélkül néhány ezek közül: 

Arborea

Az angliai Arborea néhány évvel ezelőtt kezdte meg a működését. A cég az algákat elsősorban az általuk megtermelt biomassza miatt hasznosítja, melyet aztán táplálékként és takarmányként értékesít. Az Arborea csapata kifejlesztette, a Biosolar Leaf nevű termesztő rendszert, mely nagy mennyiségű biomassza előállítására képes.

A zárt rendszer által megtermelt biomasszát feldolgozzák, és az élelmiszeripar hasznosítja (táplálék kiegészítők, vitaminok formájában).

Mára a startup felismerte, hogy felhasználhatják az algapaneljeiket a városokban is, elsősorban a légtisztításra. A tervek szerint a közeljövőben ezeket az algapaneleket a napelemekhez hasonlóab a  felhőkarcolók déli oldalán és épületek tetején helyezik el, így helyben, a városokban termelhetik meg a biomasszát és közben nagy mennyiségű levegőt is megtisztítanak.

Az Arborea látványterve

legtisztito1.jpg

BiomiTech

 A miami  mexikói #startup néhány évvel ezelőtt mutatta be első termékét, egy algatenyészetet, mely hatékonyan tisztítja a levegőt. Azóta egy termékcsaláddá bővült a kínálatuk, ez a BioUrban 2.0

legtisztito3.png

A BioUrban 2.0 kültéri légtisztításra tervezett termék. A 2,75 méter átmérőjű és 4 méter magas ” torony” kiszűri a levegőből a káros gázokat és a szálló port (PM 2,5;10) és éves szinten 13 140 000 köbméter levegő tisztítására alkalmas (ez 368 fiatal fával egyenértékű). A BioUrban 2.0 több mint 900 kg biomasszát termel meg egy év alatt.

A BioUrban forgalmas útszakaszokon és városi területeken, illetve sűrűn lakott területeken alkalmas a levegő megtisztítására.

legtisztito2.jpg

 A fenti példákból jól látszik, hogy az algák amellett, hogy megtisztítják a levegőt, biomasszát is termelnek, mely értékes termék a mezőgazdaság, élelmiszeripar és gyógyszeripar számára egyaránt.  

Ebből kifolyólag a jövőben várhatóan fokozódik a kereslet ezen parányi élőlények iránt, melynek köszönhetően egyre ötletesebb megoldásokat találhatunk és csökkenthetjük a légszennyezést, miközben orvosolhatjuk az élelmiszerproblémát is.reen

De Debrecenben is találunk bio-élelmistzer előállítással foglalkozó startupot, elég scak a Green Drops Farm ra gondolnunk 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://debtech.blog.hu/api/trackback/id/tr8715190116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása