DebTech

Tech közösség Debrecenben

"Mikor látogassam meg anyukámat?"

2020. augusztus 11. 09:46 - fehersolyom

Gépi tanulás egy valós problémán át bemutatva

Máj Szabolcs, a GoodGrind.Tech munkatársának vendégcikke a DebTech blogon. 

Ha szoktál tech blogokat vagy startup híreket olvasni akkor az az érzésed lehet, hogy már a csapból is a gépi tanulás (ML) és a mesterséges intelligencia (AI) folyik. Melyek azok a kulcspontok, amelyek mindig felbukkannak az ezt atglaló cikkekben? 

Robotok kétkezi munkát végeznek helyettünk (ezt jól szemlélteti az alábbi videó): 

A kocsi hazavisz a házadig: 

Chatbottal beszélgetsz ügyfélszolgálat helyett

chatbot-vs-live-chat.jpg

Algoritmusok tizedmásodperc alatt eldöntik, hogy milyen biztosításra vagyunk jogosultak. Ezekről a témákról korábbi podcast adásunkat ITT éritek el. 

Mikor egy algoritmus percek vagy másodpercek alatt elvégez olyan munkát ami egy embernek órákba vagy napokba telik akkor nem kérdés, hogy valami hasznossal van dolgunk. Felcsillannak a szemek, a kliensek pénztárcája kinyílik, a befektetők meglengetik a pénzeszsákot. A gépi tanulás és mesterséges intelligencia megjelenése hasonlít a gőzgépek megjelenésére a 18. században. A repetitív, alacsony komplexitást igénylő feladatokat elvégző emberi munkaerő fokozatosan háttérbe szorul, helyét az algoritmusok veszik át. Annak idején ez indította be az ipari forradalmat ami megreformálta az egész világot.

Az ipari forradalom az automatizálás 0. szintjéről az 1. szintre vitte az emberiséget. Akkor a gépek a repetitív, szimpla fizikai munkát váltották fel. Az ML/AI most a következő szint, hiszen nem a fizikai hanem a kognitív képességeket igénylő munkát váltja fel. A problémakörök azonban nagyon szerteágazóak és sok esetben egyáltalán nem tekinthetőek szimplának.

Ha nem ismered akkor fekete mágiának tűnhet a legegyszerűbb MI alapú megoldás is. Mi kell ahhoz, hogy a fekete mágiáról lerántsuk a leplet és kicsit benézzünk a motorháztető alá? 

Mi a GoodGrindnál szeretjük az izgalmas kihívásokat és az érdekes témákat. Az alábbi videóban szeretnénk bemutatni, hogy miként lehet egy egyszerű problémára az adatok összegyűjtésével és egy kis ML-gel választ adni. A videó nem csak az ML és AI témákba megy bele, hanem bemutatja az egész projekt kezdetétől a konklúzióig a lépéseket: 

  1. Probléma definiálása
  2. Adatok gyűjtése
  3. Adatok tisztítása
  4. Adatok feltárása, információ kinyerése
  5. Predikciós model elkészítése & tesztelés
  6. Kész algoritmus (vagy vissza egy korábbi pontra, amíg nem jutsz el egy kielégítő megoldásig)

 Kis technikai háttér:

  • JavaScript programnyelv
  • Webcrawlerrel adatgyűjtés
  • Metabase az adatok feltárásához
  • Python ML library az ML model elkészítéséhez és predikcióhoz

 

Az előadást Sram Norbert, a GoodGrind társalapítója és CTO-ja tartotta a budapesti BudapestJS-en angol nyelven.

Katt a videóra:


Ha kérdésed vagy projekt ötleted van, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot a www.goodgrind.tech oldalon vagy dobj egy levelet az info@goodgrind.tech címre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://debtech.blog.hu/api/trackback/id/tr3416127538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása