DebTech

Tech közösség Debrecenben

#startupdebrecen évértékelő 2019

2019. december 16. 13:23 - fehersolyom

Nem túlzás – viszont büszkeség- hogy a debreceni startup ökoszisztéma a magyar vidéki városok közül az egyik legérettebb.Az idei évben a  helyi innovatív közösség több szempontból nagyot lépett előre.

Lássuk a debreceni startup ökoszisztéma 2019-es évét az eredmények és a számok tükrében.

Ökoszisztéma események:

Az Innonic által szervezett Academy Talk 23 alkalommal segítette a helyi ökoszisztéma önfejlesztését – ebből pedig legalább 4 angol nyelvű esemény volt, így erősödött a város nemzetközi beágyazottsága.

Az „international mindset” erősítését szolgálta az American Corner-ben indult Business Conversation Club, amely 3 alkalom alatt egy fontos hiányt kezdett lefedni a helyi ökoszisztémában, és az itt tanuló külföldi diákokat is meg tudta szólítani.

A határokon átgyúló kezdeményezések fontos eleme, hogy a Startup Campus már Londonban, és Berlinben és a Távol-Keleten is jelen van debreceni inkubátorként. 

scdebrecen.jpg

A DebTech 5 önálló  alkalommal került megrendezésre, itt összesen 17 speaker osztotta meg tapasztalatait a közösséggel.. Ez talán kevésnek tűnik az előző évekhez képest, de  Debrecen legrégebbi #tech közösségének tagjai segítették fejlesztők önképzését segítő  DevDeb, és a Beer-Solution események elindulást is. Illetve fontos lépés, hogy a szervezői közösség is kibővült, 6 főre. 

A Business & Beer 4 esemény során inspirált minket, olyan #highlevel előadókat köszönthettünk a városban nekik köszönhetően, mint például Gál Kristóf (Klikkmarketing), vagy Kelliár Zsolt, a rekordnagyságú befektetést bevonó Talentuno alapítója.

A B&B mellett Süvöltős Laci nevéhez fűződött az első – de valószínűleg nem utolsó - DataFlow Adatvezérelt Cégvezetés konferencia megszervezése, amely elindította a Budapest irányából érkező üzleti turizmust a városba.

A város vállalkozói közösségének egyik #headliner szereplője a Nagy Barna vezette Kreatív Vonalak, akik idén egy „business inspiration” eseménysorozat elindításával vette ki a részét a helyi ökoszisztéma építéséből. A Kreatív Kedd 7 eseményen összesen 21 élvonalbeli sikervállalkozót hozott el a városba.

De nem csak ők jelentenek újdonságot: pár hónapja a Lean Coffee talk-show sorozata is elindult.

Az Input Program és IgenDebrecen képzésein 40+ ötletgazda kapott az induláshoz muníciót szakavatott oktatóktól és mentoroktól, így minden adott, hogy kinevelődjön az innovatív vállalkozások újabb generációja. 

Végül, de nem utolsó sorban idén is megrendezésre került a Budapesten kívüli legnagyobb hazai startup esemény, Startup Hét Debrecen, immár ötödik alkalommal. 

A Startup Campus és a CSR Debrecen egy hét alatt lehetőséget biztosított a diákságtól a befektetőkön át az innovatív vállalkozásoknak a bemutatkozásra és networkingre.

Az eseményen megszólításra került az Debreceni Egyetem, az EDC Debrecen, az Iparkamara , a KKV szektor, a befektetők, és a stratupok. Ezen az eseményen indult el egy kétoldalú kapcsolat a kolozsvári ökoszisztémával is.

A hét legnagyobb innovációja pedig, hogy megszületett az első Startup Slam.

Befektetések:

Egy szeptemberi összesítés szerint a Hiventures 2.5 Milliárd forint befektetést helyezett ki debreceni székhelyű startupoknak.

Ha ehhez hozzávesszük a Startup Campus 10+ startupból álló portfólióját, és más kockázati tőkealapok (pl. Széchenyi Tőkealap) kihelyezéseit, és az idei évtől befektetőként is funkcionáló Innonic-ot, akkor kijelenthetjük, hogy bőven 3 milliárd forint felett van az az összeg, ami a helyi ökoszisztémában „landolt”.

Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy az Insimu Patient első debreceni startupként idén ősszel egy angliai befektető , a Founders Factory  bizalmát is elnyerte, és „hazahoztak” 250.000 fontot, akkor láthatjuk, hogy a helyi startup ökoszisztéma most már komoly pénzügyi tényezővé is vált. 

Digitális lábnyom és Podcast Körkép

A ökoszisztéma digitális lábnyomainak száma is jelentősen megnőtt. Több helyi és országos portál adott hírt a helyi eventekről és startup sikerekről, de kiemelkedik a StartUp Magazin a körből, akik az elmúlt fél év alatt több mint 20 alkalommal jelentettek meg debreceni vonatkozású hírt.

Ráadásul egy nagyon népszerű formula, a #podcast is meghonosodott a városban idén. Az Innonic 7 adásban, 237 percben osztja meg #ecommerce tapasztalatait a nagyvilággal, a DebTech Podcastben pedig augusztus óta 5 adásban, 300 percben feszegeti a #techie világ nagy kérdéseit.

Persze az offline világot se feledjük: a helyi szakemberek Miskolcon, Pécsett, Győrben és Budapesten is jártak előadóként, hogy más városok ökoszisztéma szereplőivel találkozzanak, és öregbítsék Debrecen hírnevét, mint például a frissen befektetett Green Drops, akik nem csak remek induló válallkozás, hanem egy sajtóbarát családi vállalkozás is. 

Díjak és elismerések:

A helyi startupok eredményességét már nem csak helyi, hanem országos, sőt nemzetközi szervezetek is elismerik. Az év utolsó heteiben szinte naponta érkezett hír arról, hogy egy-egy helyi startup

A „zsebnyelvtanár” alkalmazást fejlesztő Xeropan nyerte az idén Észak-Alföldi Innovációs Díjat.

A debreceni Dyntell Software 2537%-os növekedést (!!!) elérve, az idei évben lett a közép-európai régió leggyorsabban fejlődő magyar technológiai cége, összesített hatodik helyet szerezve ezzel a #DeloitteTechnologyFast50 versenyén! 

Az Innonic alapítója, Zajdó Csaba: FIVOSZ díjkiosztóján az Év Fiatal Vállalkozója megtisztelő címet vehette át.

A BitNinja a Magyar Brands: Innovatív Márka elismerést tudhatja magáénak, és a forbes.hu hasábjain is szerepelt egy új befektetés bevonás kapcsán. 

b1011420.jpg

A zeneipari Linkdnjét fejlesztő Bandmap a Startupok Éjszakájáról két díjat is elhozott:  

  1. évi Startup Europe Awards Hungary MUSIC kategóriájának és a 10. Be Smart Startup Versenyének nyertese  is lett a debreceni csapat.

Az idén 17 éves Kreatív Vonalak A Marketing Gyémántokból 16-ot gyűjtött,  11 Év Honlapja gyűjtöttek be, és így ismét Debrecen lett az Internetes Kultúra Fővárosa. 

Emelkedett az érett startupok, a befektetések, a minőségi események száma, erősödött a nemzetközi vérkeringésbe való bekerülés, és a hazai startup térképen is egyre erősebben van jelen Debrecen.

Szerintetek merre kell fejlődnie a helyi ökoszisztémának 2020-ban?

English version is HERE. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://debtech.blog.hu/api/trackback/id/tr9515354460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása