DebTech

Tech közösség Debrecenben

Mit adhat egy mentor?

2020. január 09. 14:22 - fehersolyom

kep1.jpg

Január 15.-én este 18.00 órától a Nagyerdei Víztoronyban lesz a 2020-as év első meetupja, amelynek témája a mentorálás lesz. Az esemény ITT elérhető. 

Bemutatkozik majd az Iparkamara Plato programja, az INPUT program netorhálózata, és az InnoMine blockchain startupokat támogató programja. Az érdeklődőknek lehetősége lesz rapid mentorálás kipróbálására is. 

Lázár József, a Green Hive ötletgazdája írja le kedvcsinálóként mentee-ként szervezett tapasztalatait. 

Mit adhat egy mentor, egy a világról mit sem tudó, vállalkozni készülő fiatalnak?

2019 szeptemberében kezdtem el ismerkedni a vállalkozói/üzleti világgal. Utolsó egyetemi évemben voltam és úgy gondoltam, amint ott végzek, csinálok egy startupot. Akkor még azt hittem, hogy ez könnyű és egyik pillanatról a másikra megy. Ma már tudom, hogy nem és ez egy hosszú folyamat, de megéri a befektetett időt és munkát

Visszatekintve, már látom, hogy nem jutottam volna el idáig sem, ha nincsenek mellettem azok, akik folyamatosan segítenek ötletem validálásában/továbbfejlesztésében, összekapcsolnak a megfelelő emberekkel/szervezetekkel és olyan kapukat nyitnak meg előttem, ami számomra addig elképzelhetetlen volt.

Én már viszonylag korán kapcsolatba léptem olyan emberekkel, akik tőlem sokkal nagyobb tudással és tapasztalattal rendelkeznek az üzleti és vállalkozásfejlesztés terén. Miért hasznos ez?

Ha már a korai ötletfázisban is felkeresel tapasztalt és segítőkész szakembereket, akkor rengeteg időt és energiát spórolsz meg! Valószínűleg ők már az elején helyreraknak téged, eloszlatják az illúzióidat és rávezetnek a helyes útra. Továbbfejlesztik veled az ötleted, megosztják tapasztalataikat és segítenek megérteni az üzleti világ működését.

kep3.jpg

Elképzelhető, hogy már sok-sok hozzád hasonló ötletgazdával találkoztak és sok hasonló projektet láttak. Ez a felhalmozott tapasztalat óriási segítség lehet neked, hiszen így könnyebben veheted az akadályokat és elkerülheted a buktatókat.

Ha követed az iránymutatásukat, az elszállt elképzelésedből lassan egy jóval kidolgozottabb és validált ötlet lesz.

Ebben a fázisban a mentorod vagy mentoraid ismét nagyot lökhetnek a projekteden, mert már megnyithatnak előtted olyan kapukat, amiket egyedül soha nem lettél volna képes még faltörővel sem áttörni. A szerteágazó kapcsolati hálójukat a rendelkezésedre bocsátják és összekötnek téged újabb szakértőkkel, befektetőkkel, ipari szereplőkkel (akik a mentoraid nélkül lehet, hogy szóba sem állnának veled) és akár olyan emberekkel, akik később csapattagként veled együtt fognak dolgozni, a világmegváltó projekteden.

Ez egy újabb szintlépés, hiszen az ötleted egyre kézzelfoghatóbb és egyre megvalósíthatóbb lesz. Például, ha van egy IT-s ötleted és a mentorodnak köszönhetően találkozhatsz egy IT-s cég középvezetőjével és beszélgethetsz vele egy órát, az többet ér, mint 1 hétnyi vagy hónapnyi önálló munkád! Hogy miért? Azért, mert ő rálát arra a piacra, amire belépni készülsz. Vannak ügyfeleik és ismeri a VALÓS (ez nagyon fontos szó!!) igényeiket, problémáikat. Bizonyára tőled sokkal jobban ismeri a piacot, így egy beszélgetés vele rengeteg sok felesleges melótól kímél meg téged és segít abban, hogy mihamarabb rátalálj a helyes útra.

Ez csak néhány azon dolgokból, amiket az elmúlt bő egy évben megtapasztaltam. A listát természetesen még bőven lehetne folytatni és még rengeteg példát fel lehetne hozni arra, hogy miért jó, ha van (legalább) egy mentorod.

 

Talákozz velünk és a mentorokkal az eseményen! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://debtech.blog.hu/api/trackback/id/tr7315401076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása